Oppashuis is genieten

Huizenoppas: Inbrekers voor het lapje houden

Op vakantie? Heleen van Erdelen houdt desgewenst inbrekers voor de gek. Ze haalt post van de mat, verplaatst spullen en sluit af en toe een gordijn. Maar er zijn meer manieren om op huizen te passen.

Oppashuis is genieten

Het is vakantie: gouden tijden voor mensen die op huizen passen. Met een beetje geluk zit je een paar weken in een prachtige villa met zwembad en daarna nog in een huis in de Provençe.

DOOR CHARLOTTE VAN GENDEREN

"Het is een feestje." Peter en Antoinet Schakenbos laten er geen twijfel over bestaan: op een huis passen staat gelijk aan genieten. Het echtpaar uit Boxtel resideerde afgelopen weekeinde in een monumentaal herenhuis in Rhoon, vlakbij Rotterdam. "Een heerlijke woning," zegt Antoinet (59). "In de boerenkeuken zitten we het vaakst. ’s Avonds kokkerellen we er voor onze kinderen. Ja, die mogen langskomen, heel fijn." Binnenkort reizen de Brabanders, die zelf in een rijtjeshuis wonen, af naar een villa in Laren. Vele honderden huizenoppassen zijn deze maanden weer actief. Ze nemen tijdelijk hun intrek in woningen waarvan de eigenaars op vakantie zijn en passen meestal op de dieren des huizes. Ze krijgen er meestal geen geld voor, maar vieren wel een soort gratis vakantie; de meeste huizen zijn ruim en mooi gelegen. Zo ligt de woning waar de Schakenbossen afgelopen weekeinde verbleven, op een steenworp afstand van het schilderachtige Kasteel van Rhoon.

Roemeense bende

Herman Withuis, eigenaar van huisoppas.nl, ziet een stijgende vraag naar huizenoppassen. Hoewel het inbraakcijfer in Nederland daalt, merkt hij dat zijn klanten zich vaak laten leiden door inbraken in de buurt. "Zo was er laatst een Roemeense bende actief in Oisterwijk, waar ik ook woon. Ik kreeg meteen meer aanvragen." Huisoppas. nl rekent huiseigenaars 24 euro per dag, inclusief dierverzorging. "We zorgen voor honden, katten, kippen, paarden: hele dierentuinen."

Withuis’ huisoppascentrale heeft vierhonderd oppassen in het bestand. "Voor hen is oppassen een goedkope en bijzondere manier van op vakantie gaan. We hebben ook klanten in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en zelfs op Bonaire."

Veranda

Zo verblijven huizenoppassen Hidde (75) en Rieke (75) Luinstra uit het Friese Oenkerk regelmatig in Frankrijk en Duitsland. Eind augustus vertrekt het echtpaar voor twaalf dagen naar een verbouwde boerderij van Nederlandse bewoners in Ohne, vlakbij Bad Bentheim. "Een typisch Duits huis, met een veranda waar je heerlijk kan eten en uitzicht hebt over de weilanden," vertelt Rieke. Maar het gaat hen eigenlijk niet om het huis, haast de Friezin zich te zeggen. "Het gaat ons om de dieren. Drie honden, een kat, vijf paarden en twintig kippen mogen we verzorgen. Zonder dieren vinden wij er niks aan." De Luinstra’s zien het oppassen niet direct als gratis vakantie. "We gaan vaak genoeg op reis," zegt Rieke. Hoewel, nu ze erover nadenkt: het Provençaalse huis in het Franse Callas (honden, paarden en een fret) waar ze al vier keer verbleven, was toch wel heerlijk luxueus, geeft ze toe. "Daar hadden we uitzicht op de Middellandse Zee en een zwembad, een huishoudelijke hulp en een tuinman. Dat was genieten."

Meestal slapen de Luinstra's in een logeerkamer. Ze maken sporadisch mee dat ze in het echtelijk bed van de eigenaars liggen. "Maar daar hebben we geen problemen mee. In hotelbedden hebben toch veel meer mensen gelegen?"

Bij huisoppas.nl van Herman Withuis mogen zich wel vijftigminners melden. "Maar de meeste oppassers zijn wel gepensioneerd," weet Withuis. "Zij hebben gewoon de meeste tijd."

Willie (69) van Druten uit Oss was bijvoorbeeld net met pensioen toen Conny (68) met het idee kwam om huizenoppas te worden. Willie verzorgt graag paarden en pony’s en wordt door het bemiddelingsbureau zoveel mogelijk gekoppeld aan huizen met een paardenstal. Tot 15 augustus logeert hij met Conny in Doorn, waar twee paarden staan. 

Landgoed

"Het bevalt zo goed," zegt Willie. "Je ziet iets van het land. We werden eens voor de derde keer uitgenodigd op een prachtig landgoed in de Achterhoek, maar dat hebben we afgeslagen omdat we juist meer van Nederland en België wilden zien." Het vertrouwen dat hij en Conny krijgen vindt Willie mooi. "Gek: omgekeerd zouden we niet zo snel anderen in ons huis laten. Dat is ook niet per se nodig, omdat we geen huisdieren hebben. Onze buren zorgen goed voor ons huis." Met drie paarden en drie honden heb je dierenvrienden nodig als huizenoppas, weet Jaap van Dijk van ’t Velde uit Garderen, klant van huisoppas.nl. "We hebben maar één keer meegemaakt dat de honden kennelijk te weinig aandacht hadden gekregen. Ze hadden wat dingen gesloopt. Maar meestal gaat het goed." De 24 euro die hij dag betaalt, vindt hij een prima bedrag. "Als je je dieren elders moet onderbrengen, ben je meer geld kwijt." Hij kan een oppas iedereen aanraden, omdat er perfect voor huis, haard en beesten wordt gezorgd. En o ja, ook voor de tuin. "Meestal ziet de tuin er beter uit dan toen we weggingen.’"