Gescreende huisoppassers voor een onbezorgde vakantie.

door Henny Zetteler

TILBURG – "'Verdommense rothond, verdommense rothond' riepen de papegaaien toen hun baasjes van vakantie terugkeerden. Hadden ze geleerd van de huisopppassers die een paar weken op de woonboerderij en de levende inboedel hadden gepast.”

Oisterwijker Herman Withuis (59) is eigenaar van het huisoppasbedrijf Home & Familycare. Hij bezit de sleutel voor mensen, die zich even vermogend willen wanen in een onbetaalbaar huis. Zonder dat het hen wat kost. Withuis heeft inmiddels een team van een kleine 50 van top tot teen door hemzelf gescreende mensen tot zijn beschikking. Die passen op luxe huizen, variërend van villa’s en woonboerderijen tot kasteeltjes in Frankrijk en Spanje. Withuis komt in actie als die bewoners een paar weekjes op vakantie willen en hun optrekjes liever niet onbeheerd achterlaten.

"De beide eigenaren van de grote woonboerderij met de papegaaien hadden hun oppas destijds van internet geplukt en wisten bij terugkeer dus dat die mensen niet van dieren hielden. In elk geval niet van honden. Daarna kwamen ze bij mij terecht."

Herman Withuis is een bekende Oisterwijker. Jarenlang was hij exploitant en eigenaar van bardancing De Weijenbergh. Daarvoor had hij vijf jaar Grand café De Twee Zwaantjes in Esch en leidde ook een horecagroothandel. In 1998 verkocht Withuis De Weijenbergh, die vervolgens werd gesloopt. Nu bewoont hij met zijn vrouw op de derde verdieping een van de 74 luxe appartementen in het gelijknamige complex op dezelfde plek aan de Gemullehoekenweg.

Stilzitten is niks voor hem. Door zijn lange loopbaan in de horeca, die heel lang geleden op de Holland Amerika Lijn begon, kent hij veel mensen. Relaties met vaak prachtige huizen. "Als die op vakantie gaan, willen ze hun huis veilig achterlaten." Zo zat Withuis zelf enkele keren in Spanje, later in ondermeer een kasteeltje met inpandig zwembad nabij Brugge en in een grote villa bij Antwerpen.

Zijn oppassers zijn vaak oudere mensen, in de vut of met pensioen. Withuis gaat eerst zelf bij ze op bezoek en vraagt ze met een uitgebreide lijst het hemd van het lijf. "Alles draait om vertrouwen. Kwaadwillenden zouden uit die huizen voor een vermogen mee kunnen nemen."

De opdrachtgevers kent hij deels, daarnaast is er inmiddels de internetsite www.huisoppas.nl.

Rijk hoeft Withuis er niet van te worden, want hij heeft inmiddels zijn schaapjes wel op het droge. "Ik vraag van de opdrachtgevers 1 euro per uur voor bemiddeling. Wie tien dagen weg is betaalt dus 240 euro." Vorig jaar november heeft Withuis zijn bedrijf officieel bij de Kamer van Koophandel ingeschreven.

De oppas krijgt in principe geen vergoeding, tenzij ze van alles extra doen. "Zij zijn even op vakantie op een prachtige plek en mogen ook de fietsen meenemen. De hele dag thuiszitten hoeft niet. ‘s Avonds de lamp aandoen en de televisie, zodat het huis bewoond is." Die oppas heeft tegenwoordig wel extra wensen. Een internetaansluiting voor de laptop en genoeg kastruimte. "Vaak bleek dat er in huis geen kastje meer beschikbaar was voor de eigen kleding."

De opdrachtgever krijgt ook vooraf even auto en kenteken van de oppas door. "Een oppas parkeerde laatst zijn grote blauwe transportbus voor de villa. Een dag later viel de politie binnen. De buren hadden actie ondernomen omdat ze de auto verdacht vonden."