‘Het is fijn ons appartement af te wisselen met zo’n mooi huis’

Het is vakantie: gouden tijden voor mensen die op huizen passen. Met een beetje geluk zit je een paar weken in een prachtige villa met zwembad en daarna nog in een huis in de Provençe.

CHARLOTTE VAN GENDEREN

Peter en Antoinet Schakenbos laten er geen twijfel over bestaan: op een huis passen staat gelijk aan genieten.

"Het is een feestje." Het echtpaar uit Boxtel resideerde afgelopen weekeinde in een monumentaal herenhuis in Rhoon, vlakbij Rotterdam. ,"Een heerlijke woning", zeg tAntoinet (59). "In de boerenkeuken zitten we het vaakst. 's Avonds kokkerellen we er voor onze kinderen. Ja, die mogen langskomen, heel fijn." Binnenkort reizen de Brabanders, die zelf in een rijtjeshuis wonen, af naar een villa in Laren.

Vele honderden huizenoppassen zijn deze maanden actief. Ze nemen tijdelijk hun intrek in woningen waarvan de eigenaars op vakantie zijn en passen vaak op de dieren des huizes. Ze krijgen er meestal geen geld voor, maar vieren wel een soort gratis vakantie. De meeste huizen zijn ruim en mooi gelegen. Zo ligt de woning waar de Schakenbossen afgelopen weekeinde verbleven, op een steenworp afstand van het schilderachtige Kasteel van Rhoon.

Herman Withuis, eigenaar van huisoppas.nl, ziet een stijgende vraag naar huizenoppassen. Hoewel het inbraakcijfer in Nederland daalt, merkt hij dat zijn klanten zich vaak laten leiden door inbraken in de buurt. Huisoppas.nl rekent huiseigenaars 24 euro per dag, inclusief dierverzorging. "We zorgen voor honden, katten, kippen, paarden: hele dierentuinen."

Withuis’ huisoppascentrale heeft vierhonderd oppassen in het bestand. "Voor hen is oppassen een goedkope en bijzondere manier van op vakantie gaan. We hebben ook klanten in België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en zelfs op Bonaire."

Zo verblijven huizenoppassen Hidde (75) en Rieke (75) Luinstra uit het Friese Oenkerk geregeld in Frankrijk en Duitsland. Eind augustus vertrekt het echtpaar voor twaalf dagen dagen naar een verbouwde boerderij van Nederlandse bewoners in Ohne, vlakbij Bad Bentheim. "Een typisch Duits huis, met een veranda waar je heerlijk kan eten en uitzicht hebt over de weilanden", vertelt Rieke. Maar het gaat hen eigenlijk niet om het huis, haast de Friezin zich te zeggen. "Het gaat ons om de dieren. Drie honden, een kat, vijf paarden en twintig kippen mogen we verzorgen. Zonder dieren vinden wij er niks aan." Meestal slapen de Luinstra’s in een logeerkamer. Ze maken sporadisch mee dat ze in het echtelijk bed van de eigenaars liggen. "Maar daar hebben we geen problemen mee. In hotelbedden hebben toch veel meer mensen gelegen?"