Gratis in een riant vakantiehuis

'Zou je niet eens op ons huis willen passen als we op vakantie zijn?' Toen Herman Withuis voor de zoveelste keer deze vraag kreeg voorgelegd, ging er een lampje branden. Waarom niet alle huiseigenaren en oppassers een handje helpen? In 2005 was www.huisoppas.nl een feit.Hoe staan de zaken er zes jaar later voor?

We hebben inmiddels honderden opdrachtgevers en oppassers in ons bestand. Behalve in Nederland, zitten we in België, Frankrijk en Spanje. Een kleine tien procent van de huizen bevindt zich in het buitenland.

Opdrachtgevers, oppassers ... Hoe werkt het precies?

Mensen die hun optrekje niet onbewaakt achter willen laten als ze op vakantie gaan of hun huisdier liever niet naar een asiel brengen, melden zich bij ons aan.

Na een uitgebreide check, waarbij we onder andere bij de nieuwe relaties op bezoek gaan, zoeken we een oppas die goed bij het huis past.

Iemand die op katten gaat passen, moet immers niet allergisch zijn of een hekel hebben aan katten. In ruil voor de zorg voor het huis en eventuele dieren, hebben de oppassers een gratis vakantieadresje.

Omdat onze 'klanten' over het algemeen vrij vermogend zijn, is dat niet zelden een riante villa of knusse woonboerderij. Een echte win-winsituatie dus.

Wel een beetje een raar idee, zo'n wildvreemde in huis.

Dat is inderdaad het grootse psychologische bezwaar. Het idee dat er vreemde mensen in je bed liggen, schrikt toch wel wat af. Aan de andere kant, hoeveel mensen hebben er wel niet voor jou in een hotelbed gelegen?

Om de stap wat minder groot te maken, laten we de huiseigenaren altijd van tevoren kennis maken met de oppassers. Door deze aanpak groeien we nog steeds.

Mensen vinden het, vooral als ze veel kostbare spullen hebben, prettig dat er altijd iemand thuis is. Ook zijn er velen die hun huisdier niet alleen willen laten.

Per dag vragen wij 24 euro, dat is toch al snel een stuk minder dan een dierenpension.

Wat als er toch iets misgaat, wie is er dan aansprakelijk?

Alle oppassers moeten in bezit zijn van een aansprakelijkheidsverzekering, mocht er een dure vaas stukvallen of de grasmaaier kapot gaan.

In het onwaarschijnlijke geval dat er toch ingebroken wordt, zijn de eigenaren daar zelf voor verzekerd. Van tevoren leggen we in een overeenkomst alle zakelijke afspraken vast.

Mag iedereen huisoppasser worden?

Nee. Net zoals we de huiseigenaren natrekken, vragen we potentiële oppassers naar een verklaring van goed gedrag, nemen we een uitgebreide vragenlijst af en komen ze bij ons langs in Oisterwijk.

Zo probeer je kwaadwillende lieden te weren. Uiteindelijk blijft het een kwestie van wederzijds vertrouwen, maar tot nu is dat gelukkig nog nooit geschonden!