Met een gerust hart op vakantie

Nog even, en we gaan weer massaal met vakantie. Krijgen buren of familie het weer druk met planten, post en dieren? Of gaan die zelf ook? Denk dan eens aan vakantie-oppas. Nu regelen, straks met een gerust hart weg!

Herman Withuis uit Oisterwijk is oprichter van Huisoppas.nl . "Het ontstond een jaar of acht geleden toen een vriend me vroeg of ik een vakantie-oppas wist voor zijn huis. Nadat de website de lucht in was, groeide het snel. Wij zorgen dat huis en dieren van de opdrachtgever tijdens zijn afwezigheid in goede handen zijn, en bieden de oppassers een gratis vakantie met een aantal verantwoordelijkheden."

Woningbezitters in Nederland die vakantie-oppas zoeken, krijgen een bezoek van Withuis. "Om persoonlijk kennis te maken en om me een beeld te vormen van het huis voor de oppassers." Withuis voegt de opdrachtgever toe aan zijn bestand, schrijft een profielschets van de oppassituatie en zoekt naar een geschikte oppasser. Die gaat vervolgens kennismaken met de opdrachtgever. Worden ze het eens, dan stelt Withuis een overeenkomst samen voor klant en oppasser, waarin alle afspraken worden vastgelegd. "Onderling kunnen beide partijen dan nog afspraken maken over zaken als gebruik van linnengoed, ontvangen van gasten, hoe om te gaan met schade, etcetera."

Menno Derk Doornbos

Menno Derk Doornbos (47) woont in Den Haag en werkt als art consultant in Eindhoven. Hij is via Huisoppas.nl regelmatig vakantie-oppas in de regio om dichterbij zijn werk te kunnen zijn.
"Mij scheelt het enorm veel reistijd én ik vind het leuk om te doen. Ik kom op bijzondere plekken en omdat ik flexibel ben in mijn werktijden, kan ik de zorg voor levende have er prima bij hebben. Schapen, kippen, geiten: voor een stadsjongen als ik is dat een belevenis! Al was het even wennen: de keer dat ik een lege kippenren aantrof en vreesde dat de vos uit de buurt weer bezig was geweest, zal ik nooit vergeten. Tot ik ontdekte dat alle kippen op stok waren..."

In een aantal woningen is Doornbos vaker keren geweest. "Eigenaren vinden het vaak prettig als dezelfde oppas komt. Maar het is ook leuk om af en toe in een andere setting te komen."

Harry van Lieshout en Ria Jager

Harry van Lieshout (61, directeur Van Santvoort in Veldhoven) en zijn partner Ria Jager (54, werkzaam op de polikliniek van het MMC) uit Riethoven maken vaak gebruik van de diensten van huisoppas.nl . "Wij zijn erg enthousiast.

We wonen in een vrijstaand huis met nogal wat dieren die verzorging vragen. Vier weken verzorging kun je niet vragen van buren of familie, vinden we. Bovendien zorgt huisoppas voor vervanging, mocht de oppas ziek worden. We hebben inmiddels vaste oppassers die het huis goed kennen en met wie we een band hebben opgebouwd.
Vervelende ervaringen hebben we nog nooit gehad."