Huisoppas voor onbezorgde vakantie

Maandag 30 juli 2007 - TILBURG - "Verdommense rothond, verdommense rothond", riepen de papegaaien toen hun baasjes van vakantie terugkeerden.


Hadden ze geleerd van de huisoppassers die een paar weken op de woonboerderij en de levende inboedel hadden gepast." Herman Withuis (59) uit Oisterwijk is eigenaar van het huisoppasbedrijf Home & Familycare, een van de meerdere huisoppasbedrijven in Nederland. Hij bezit de sleutel voor mensen die zich even vermogend willen wanen in een onbetaalbaar huis. Zonder dat het hen wat kost. Withuis heeft inmiddels een team van een kleine vijftig van top tot teen gescreende mensen tot zijn beschikking. Die passen op luxe huizen, variërend van villa's en woonboerderijen tot kasteeltjes in Frankrijk en Spanje. Withuis komt in actie als die bewoners een paar weekjes op vakantie willen en hun optrekjes liever niet onbeheerd achterlaten.

"De eigenaren van de grote woonboerderij met de papegaaien hadden hun oppas van internet geplukt en wisten bij terugkeer dus dat die niet van dieren hielden. Daarna kwamen ze bij mij."

Herman Withuis bezat een dancing en had daarvoor een café en een horecagroothandel. Na de verkoop van zijn dancing bleek dat stilzitten niets voor hem was. Door zijn lange loopbaan in de horeca, die heel lang geleden op de Holland Amerika Lijn begon, heeft hij vele relaties. Mensen met vaak prachtige huizen. "Als die op vakantie gaan, willen ze hun huis veilig achterlaten." Zo zat Withuis zelf enkele keren in Spanje, in een kasteeltje met zwembad nabij Brugge en in een grote villa bij Antwerpen.

Zijn oppassers zijn vaak oudere mensen, in de vut of met pensioen. Withuis gaat eerst zelf bij hen op bezoek en vraagt de kandidaat-oppassers het hemd van het lijf. "Het draait vooral om vertrouwen. Kwaadwillenden zouden uit die huizen voor een vermogen mee kunnen nemen."

De opdrachtgevers kent hij deels, daarnaast is er inmiddels de internetsite www.huisoppas.nl. Rijk hoeft Withuis er niet van te worden, want hij heeft zijn schaapjes op het droge. "Ik vraag van de opdrachtgevers 1 euro per uur voor bemiddeling. Wie tien dagen weg is, betaalt dus 240 euro."

De oppas krijgt in principe geen vergoeding. "Zij zijn even op vakantie op een prachtige plek en mogen ook de fietsen meenemen. De hele dag thuiszitten hoeft niet. 's Avonds moeten ze wel de lamp aandoen en de televisie, zodat het huis bewoond is."